Tandheelkundige hulp met een gezond 
en optimaal esthetisch resultaat.

Van Nijenrodeweg 834
1082 JM Amsterdam
tel. 020 642 5130
Email. balie@mondzorgbuitenveldert.nl

CPAP

Met de CPAP behandeling voorkomt u de klachten die ontstaan door slaapapneu, zoals snurken en ademstilstanden tijdens het slapen. U krijgt voor de CPAP therapie een apparaat met luchtpomp en masker dat u helpt om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Dit masker draagt u elke nacht. Hierdoor verdwijnen de klachten en krijgen u én uw partner weer een goede nachtrust.

 • Slaaponderzoek, gewoon in uw eigen bed
 • Effectieve behandeling tegen slaapapneu
 • Geen last meer van ademstilstand en snurken
 • Volledige vergoeding van de kosten bij OSAS

Maak een afspraak met onze slaapapneu specialist Eric van Heeswijk in Amsterdam voor een slaaponderzoek en meer informatie over de CPAP behandeling.

Afspraak maken 020 642 5130

Wat is CPAP?

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. De behandeling werkt middels een luchtpomp en een masker. De luchtpomp blaast via een slangetje en het CPAP masker lucht in uw luchtpijp. Door de druk van het apparaat krijgt u meer lucht in uw longen, zodat u tijdens het slapen blijft ademhalen. Slaapapneu patiënten hebben ‘s nachts vaak last van korte ademstilstanden, waarbij ze minstens 10 seconden niet ademhalen.

Slaaponderzoek en diagnose

Tijdens de eerste afspraak starten we met het slaaponderzoek om te ontdekken of u last heeft van slaapapneu. U krijgt een band om uw borst en buik, een apparaatje onder uw neus dat de doorstroom van zuurstof meet en een sensor op uw vinger die uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed meet. Hiermee gaat u ’s avonds slapen, gewoon thuis in uw eigen bed. De volgende dag komt u terug om de resultaten van het onderzoek te bespreken.

CPAP behandeling

Als er sprake is van slaapapneu, starten we met de CPAP behandeling. U krijgt een luchtpomp en zuurstofmasker mee naar huis. In eerste instantie blaast het apparaat de lucht met een wisselende druk in uw longen, afhankelijk van wat u op dat moment nodig heeft. Dit heet ook wel APAP (Automatic Positive Airway Pressure). Na een paar nachten leest de specialist het apparaat uit en bepaalt hij de benodigde druk voor de rest van de CPAP behandeling.

Er zijn drie soorten maskers die u kunt dragen voor de CPAP therapie.

 • Neuskapje dat de neus bedekt
 • Full-facemasker dat uw mond en neus bedekt
 • Neusdoppen die u in de neus aanbrengt

Welk masker het meest geschikt is, is afhankelijk van uw wensen, gezicht en slaaphouding. Omdat droge lucht de slijmvliezen in uw neus kan irriteren, is het CPAP apparaat voorzien van een bevochtiger. Zo voorkomt u dat de slijmvliezen uitdrogen.

Slaapapneu klachten die u met CPAP therapie verhelpt

Bij slaapapneu hebben patiënten tijdens de nachtrust last van ademhalingsklachten. Onderstaande klachten verhelpt u met de CPAP behandeling:

 • ’s Nachts luid snurken
 • Droge mond bij het wakker worden
 • Ademstilstanden tijdens de slaap
 • Keelpijn en hoofdpijn in de ochtend
 • Wakker worden met een benauwd gevoel
 • Slechte concentratie overdag

Resultaten

Na enkele weken zult u merken dat de therapie resultaat heeft. U slaapt rustiger, snurkt niet meer en uw ademstilstanden verdwijnen. Ook voelt u zich overdag minder vermoeid. Niet alleen u profiteert van deze resultaten, ook uw partner zal merken dat u ’s nachts kalmer bent en minder lawaai maakt.

Kosten en vergoeding CPAP behandeling

De kosten van de CPAP therapie verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de luchtpomp en het masker dat u nodig heeft. U betaalt eenmalig de kosten van het CPAP apparaat. De kosten worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar wanneer onze specialist OSAS (obstructieve slaapapneu) bij u vaststelt.

Contact opnemen

Heeft u vragen over de CPAP behandeling of wilt u laten onderzoeken of u slaapapneu heeft? Bel dan met onze praktijk in Amsterdam of maak online een afspraak. U kunt zich direct inschrijven als nieuwe patiënt.

Afspraak maken 020 642 5130