Tandheelkundige hulp met een gezond 
en optimaal esthetisch resultaat.

Van Nijenrodeweg 834
1082 JM Amsterdam
tel. 020 642 5130
Email. balie@mondzorgbuitenveldert.nl

Kronen en bruggen Amsterdam

Een kroon of brug plaatsen we als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Bent u één of meerdere tanden en kiezen kwijt? Met kronen en bruggen krijgt uw gebit de oorspronkelijke vorm en functie weer terug. De specialisten van Tandartsenpraktijk Buitenveldert in Amsterdam plaatsen alleen porseleinen kronen en bruggen van topkwaliteit. Maak direct een afspraak en profiteer bij ons van de volgende voordelen:

 • Porseleinen kronen en bruggen voor een natuurlijke uitstraling
 • Kronen en bruggen van hoge kwaliteit en een lange levensduur
 • Ervaren specialisten in het plaatsen van kronen en bruggen
 • Meerdere tandheelkundige behandelingen onder één dak

Afspraak maken 020 642 5130

Onze tandartspraktijk

Tandartsenpraktijk Buitenveldert
Van Nijenrodeweg 834
1081 GT Amsterdam

Telefoon: 020-6425130
Email: balie@mondzorgbuitenveldert.nl

Openingstijden

Maandag 08:00 – 16:00
Dinsdag 08:00 – 16:00
Woensdag 08:00 – 16:00
Donderdag 08:00 – 16:00
Vrijdag 08:00 – 16:00

Ga direct naar:

“Erg tevreden met de brug die ik onlangs heb laten plaatsen bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert in Amsterdam. Een aantal jaren geleden door dezelfde specialist ook al kronen gekregen. Mijn gebit ziet er weer uit zoals vanouds, erg blij mee. Nogmaals bedankt!”

Wat zijn kronen en bruggen?

Kronen en bruggen zijn duurzame vervangingen van tanden en kiezen. Een kroon is een kapje van porselein en wordt geplaatst op een afgebroken tand of kies. Door de kroon goed vast te lijmen zit het porseleinen kapje stevig vast. De kroon vervangt precies het zichtbare gedeelte van een tand of kies en draagt eraan bij dat uw gebit de oorspronkelijke functie en vorm weer krijgt. Bruggen worden geplaatst ter vervanging van één of meerdere ontbrekende tanden en kiezen. Een brug kan bestaan uit een enkel zwevende kroon of meerdere kronen met een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’.

Wanneer heb ik kronen en bruggen nodig?

In verschillende situaties kan het nodig zijn om een kroon of brug te laten plaatsen. Een kroon heeft u nodig in een van de onderstaande gevallen:

 • Bij onvoldoende houvast van vullingen;
 • Als u uw gebit mooier wilt maken;

Een brug plaatsen is nodig in een van de volgende gevallen:

 • Als kauwen lastig gaat door het missen van één of meerdere kiezen;
 • Bij een lege ruimte door het missen van tanden of kiezen;
 • Als u uw gebit mooier wilt maken;

Kosten en vergoeding van kronen en bruggen

De kosten van kronen en bruggen verschillen per situatie. Zo hangt de prijs van een kroon af van het type kroon, het gebruikte materiaal en de kosten van de werkzaamheden voor het maken van de kroon. De prijs van een brug is afhankelijk van het soort brug en het aantal tanden en kiezen dat we moeten vervangen.

De basisverzekering vergoedt de kosten van kronen en bruggen niet. Wel is het mogelijk dat u via uw aanvullende tandartsverzekering aanspraak maakt op een vergoeding van (een deel van) de kosten. Informeer bij uw zorgverzekeraar op welke vergoedingen u recht heeft met uw aanvullende tandartsverzekering.

Heeft u vragen over de kosten en vergoeding van kronen en bruggen? Neem dan contact op met Tandartsenpraktijk Buitenveldert via een van de onderstaande buttons of stuur een e-mail naar balie@mondzorgbuitenveldert.nl.

Afspraak maken 020 642 5130

De behandeling: het plaatsen van kronen en bruggen

We plaatsen kronen en bruggen in de onderstaande stappen.

 1. Afslijpen van de kies of tand

  Eerst slijpen we een deel van de tand of kies af, zodat er voldoende ruimte is om de kroon of brug te plaatsen. Als het nodig is, dan krijgt u voor het afslijpen een plaatselijke verdoving.

 2. Kaakafdruk maken

  Na het afslijpen maken we een afdruk van uw gehele kaak of een afdruk van de kaak waar de afgeslepen tand of kies zit. Voor het maken van de kaakafdruk bijt u in een afdruklepel met afdrukmateriaal. De afdruk wordt gebruikt om een gipsmodel te maken, waarmee ze uiteindelijk de kroon of brug maken.

 3. De beetregistratie

  Bij de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de kiezen en tanden van uw boven- en onderkaak op elkaar passen. Om dit te bepalen is er een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. De tandarts gebruikt hierbij een wasplaatje.

 4. Bepalen van de kleur

  Samen met de tandarts bepaalt u de kleur van de kroon of brug. Kronen en bruggen die aan de voorkant van uw mond geplaatst worden, hebben veelal een tandkleurige buitenste laag.

 5. Tijdelijke kroon

  Ter bescherming van de afgeslepen tand of kies en voor uw eigen comfort krijgt u een tijdelijke kroon mee van de tandarts. Deze tijdelijke kroon is niet bestand tegen kleverige en harde producten. We adviseren om dit soort producten tijdelijk niet te consumeren. Is de tijdelijke kroon afgebroken of losgeraakt? Neem dan contact op met de tandarts.

 6. Vastzetten van de kroon of brug

  De laatste stap is het vastzetten van de kroon of brug. De tandarts plaatst de kroon of brug over de afgeslepen tand of kies en zet hem vervolgens vast. Bij het vastzetten gebruikt de tandarts een snel hardend cement.

 7. Maken en plaatsen van de opbouw

  Biedt uw tand of kies onvoldoende houvast voor een kroon of brug? In dat geval maakt de tandarts eerst een opbouw en lijmt hij deze met een soort pin vast in het wortelkanaal. De kroon of brug kan vervolgens goed bevestigd worden op de opbouw.

Veelgestelde vragen over kronen en bruggen

Hoe lang gaan kronen en bruggen mee?

Kronen en bruggen gaan minimaal tien jaar mee. Dit komt doordat de elementen van een kroon en brug gemaakt zijn van erg duurzaam materiaal. Als u de kroon of brug goed verzorgd, dan is het mogelijk dat deze nog langer meegaan.

Doet het plaatsen van een kroon of brug pijn?

Voor de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving, zodat het plaatsen van de kroon of brug pijnvrij is.

Is er sprake van napijn bij het plaatsen van kronen en bruggen?

Na het plaatsen van de kroon of brug kan de desbetreffende tand of kies nog wat gevoelig zijn. Dit gevoel is vaak tijdelijk. Mocht de gevoeligheid aanhouden of zelfs verergeren, dan adviseren we om contact op te nemen met de tandarts.

Hoe kan ik mijn kroon of brug het beste onderhouden?

We raden het aan om vooral het tandvlees bij de kroon of brug goed te reinigen met een zachte tandenborstel. Ook is het slim om ragers, tandenstokers of flosdraad te gebruiken om het gebied rondom de kroon of brug schoon te houden. Door de kroon of brug goed te onderhouden, is de kans groter dat deze nog langer meegaan.

Afspraak maken bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert Amsterdam

Bent u geïnteresseerd in het laten plaatsen van kronen en bruggen in Amsterdam door Tandartsenpraktijk Buitenveldert? Maak dan een afspraak via de onderstaande button of neem contact met ons op door te bellen naar 020 642 5130 of een e-mail te sturen naar balie@mondzorgbuitenveldert.nl.

Afspraak maken 020 642 5130