Tandheelkundige hulp met een gezond 
en optimaal esthetisch resultaat.

Van Nijenrodeweg 834
1082 JM Amsterdam
tel. 020 642 5130
Email. balie@mondzorgbuitenveldert.nl

Wortelkanaalbehandeling Amsterdam

Bij onze Tandartspraktijk Buitenveldert in Amsterdam kunt u alle wortelkanaalbehandelingen pijnvrij laten uitvoeren. Bij hevige kiespijn is het mogelijk dat u deze behandeling, die ook wel bekend staat als endodontologie, moet ondergaan. Dit is noodzakelijk als het levende gedeelte van uw kies, de pulpa, dusdanig ontstoken is dat onze ervaren tandarts de zenuw dient te verwijderen. Hierdoor bent u verlost van de pijn en wordt ook een mogelijke ontsteking rond het wortelpunt voorkomen.

Omdat veel mensen huiverig zijn voor een wortelkanaalbehandeling is het goed om te weten dat Tandartsenpraktijk Buitenveldert een tandarts hiervoor in dienst heeft, die u zo goed en zorgvuldig mogelijk door het proces zal begeleiden. Deze tandarts heeft zich toegelegd op het uitvoeren van wortelkanaal- en zenuwbehandelingen.

Afspraak maken 020 642 5130

 

Onze tandartspraktijk

Tandartsenpraktijk Buitenveldert
Van Nijenrodeweg 834
1081 GT Amsterdam

Telefoon: 020-6425130
Email: balie@mondzorgbuitenveldert.nl

Openingstijden

Maandag 08:00 – 16:00
Dinsdag 08:00 – 16:00
Woensdag 08:00 – 16:00
Donderdag 08:00 – 16:00
Vrijdag 08:00 – 16:00

 

 

Behandeling wortelkanaal

Aangezien ontstoken tandweefsel niet uit zichzelf herstelt, dient dit in zijn geheel te worden verwijderd. Voordat wij beginnen met het reinigen van uw tand of kies, zal uw mond eerst worden verdoofd.

Als de verdoving is ingewerkt zal tandarts met behulp van de boor een opening in uw tand of kies maken. Vervolgens plaatst hij een rubberdam (ook wel bekend als cofferdam), om de tand te isoleren en droog te houden.

Nu wordt de pulpa (het tandmerg) uit het wortelkanaal verwijderd met een extirpatienaald. De tandarts zal daarna het kanaal verbreden en deze uitgebreid spoelen met natriumhypochloriet, om er zeker van te zijn dat alle bacteriën uit het wortelkanaal zijn verwijderd. Dit is een essentieel onderdeel van de behandeling, omdat hierbij ook moeilijk bereikbare pulparesten worden opgelost.

De ruimte die achterblijft wordt opgevuld met guttapercha, een rubberachtig materiaal. Dit moet goed worden aangedrukt, om te zorgen dat de ruimte hermetisch is afgesloten en er dus geen bacteriën of vuile etensresten in zullen achterblijven. Na het vullen van de komt er een kroon of vulling op de tand, om een eventuele herinfectie te voorkomen.

Kosten behandeling

De tarieven voor een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgelegd, waardoor u als patiënt niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Wortelkanaalbehandeling consult €21,29
Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult €39,23
Consult na tandheelkundig ongeval €30,82
Geheel of gedeeltelijk weghalen pulpaweefsel €44,83
Wortelkanaalbehandeling per element (met 1 kanaal)  €100,86
Wortelkanaalbehandeling per element (met 2 kanalen) €145,69
Wortelkanaalbehandeling per element (met 3 kanalen) €190,52
Wortelkanaalbehandeling per element (met 4 kanalen) €235,35
Aanbrengen rubberdam €11,21
Moeilijke wortelkanaalopening €28,02
Verwijderen van wortelstift  €39,23
Verwijderen van kroon of brug €33,62
Afsluiten van open wortelpunt €44,83

Vergoeding wortelkanaalbehandeling bij verzekeraar

Bij patiënten die jonger dan 18 jaar zijn, wordt de wortelkanaalbehandeling volledig vergoed door de basiszorgverzekering. Indien u ouder dan 18 jaar bent, dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om de kosten van een wortelkanaalbehandeling vergoed te krijgen. Of het hierbij gaat om een volledige vergoeding of een percentage van de behandelkosten, is afhankelijk van uw verzekeraar.

Hoe raakt tandweefsel ontstoken?

U dient een wortelkanaalbehandeling te ondergaan als het weefsel in het wortelkanaal van een tand of kies ontstoken is. Onder de kroon (het zichtbare gedeelte van uw tanden en kiezen) bevinden zich de wortels en het wortelkanaal. Elk wortelkanaal bestaat uit zenuwvezels, kleine bloedvaten en bindweefsel. Deze kunnen ontstoken raken door bijvoorbeeld een lekkende vulling of door een harde klap op uw tanden.

De meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandweefsel is echter tandbederf, dat ontstaat door bacteriën in tandplak. Dit tandbederf kan zich mogelijk uitbreiden van de kroon naar uw gehele tand of kies, waardoor de tandzenuw geïnfecteerd raakt. Om de bijbehorende pijn te drukken kunt u pijnstillers gebruiken, maar dit zal infectie niet verhelpen: hiervoor dient het wortelkanaal gereinigd te worden.

Afspraak maken 020 642 5130

Tandontsteking herkennen

Een tandontsteking kent verschillende stadia. Omdat u de pijn die een tandontsteking veroorzaakt vaak niet kunt negeren, zijn de klachten die wijzen op een tandontsteking relatief makkelijk te herkennen.

  1. Pijn bij het eten en drinken van warm of koud voedselwaar
  2. Pijn in uw tanden tijdens het kauwen of bijten
  3. Pijn die uitstraalt naar de kaken, het oor, de slaapstreek of naar andere tanden of kiezen.

Herkent u één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met onze specialist: bel naar 020 – 6425130 of stuur een mail naar balie@mondzorgbuitenveldert.nl.

Pijn bij een wortelkanaalbehandeling

Veel patiënten zijn angstig voor een wortelkanaalbehandeling, door slechte eerdere ervaringen of door enge verhalen van anderen. Dat is niet nodig: deze behandeling is tegenwoordig niet meer zo pijnlijk als vroeger. U wordt bij onze wortelkanaalbehandelingen altijd verdoofd. Het kan echter gebeuren dat de ontstoken zenuw minder goed reageert op de verdovingsvloeistof. Dat is geen probleem: als patiënten pijn voelen, kunnen ze altijd om een extra verdoving vragen.

Napijn

Na de behandeling kunt u maximaal vijf tot zeven dagen last krijgen van napijn. Dit wordt veroorzaakt door het ontsmettingsmiddel dat door het kanaal wordt gespoeld om bacteriën te bestrijden. Ook is het mogelijk dat de guttapercha waarmee de kanalen wordt gevuld na de behandeling iets zal irriteren. Gelukkig valt in beide gevallen de napijn te onderdrukken met een pijnstiller.

Tweede afspraak

In sommige gevallen is het mogelijk dat de patiënt een tweede behandeling moet ondergaan. Deze herbehandeling is noodzakelijk als de ontsteking in of rond uw tand niet is genezen. Dit kan gebeuren als de bacteriën in of rond het wortelkanaal de eerste reiniging hebben overleefd. Ook is het mogelijk dat de gereinigde kanalen opnieuw geïnfecteerd zijn geraakt, door bijvoorbeeld tandbederf, een afgebroken kies of een lekkende vulling.

De tweede wortelkanaalbehandeling duurt vaak langer dan de eerste ingreep, omdat de tandarts het verse vulmateriaal weer moet verwijderen alvorens hij de infectie kan bestrijden. Hierdoor zijn mogelijk meerdere wortelkanaalbehandelingen nodig. In alle gevallen wordt uw mond echter verdoofd, zodat u tijdens de behandelingen zo min mogelijk last van pijn zal krijgen.

Klantenervaring wortelkanaalbehandeling Amsterdam

‘Ik was van te voren erg bang voor mijn aanstaande wortelkanaalbehandeling, omdat ik er van vrienden en kennissen enkele verschrikkelijke verhalen over gehoord had. Tot mijn grote verbazing viel het uiteindelijk reuze mee. Dankzij de goede zorg van de tandarts voelde ik mij het hele traject lang op mijn gemak bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert.’ - Jolanda Cohen, Amsterdam

 ‘Dankzij de vermeende kennis en expertise bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert ging ik vol vertrouwen de behandeling in. Dat is mij uiteindelijk niet tegengevallen, want de wortelkanaalbehandeling werd uiterst kalm en professioneel uitgevoerd.’ - Alwin Heugel, Zaandam

‘Uit eerdere ervaringen wist ik dat een wortelkanaalbehandeling bepaald geen pretje is. Toen de verdovingen niet leken aan te slaan vreesde ik het ergste, maar een extra verdoving was geen probleem. Vanaf dit moment verliep het allemaal vlekkeloos: mijn angst voor wortelkanaalbehandelingen is dankzij Tandartsenpraktijk Buitenveldert verleden tijd!’ – Frida Gosseling, Amstelveen

Routebeschrijving Tandartsenpraktijk Buitenveldert Amsterdam