Tandheelkundige hulp met een gezond 
en optimaal esthetisch resultaat.

Van Nijenrodeweg 834
1082 JM Amsterdam
tel. 020 642 5130
Email. balie@mondzorgbuitenveldert.nl

MRA beugel

Met een MRA beugel verhelpt u slaapapneu en snurken. De beugel houdt de keelholte ’s nachts open, zodat u vrijer kunt ademhalen. Zo slapen u én uw partner beter en heeft u overdag minder last van vermoeidheid. Bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert kunt u een MRA beugel laten maken. Vooraf krijg u een slaaponderzoek waarbij de specialist controleert of u daadwerkelijk slaapapneu heeft. Als dit het geval is, vergoedt uw zorgverzekeraar de behandeling.

 • Geen last meer van slaapapneu en snurken
 • Direct resultaat en een goede nachtrust
 • Vergoeding uit basisverzekering bij diagnose

Meer weten of direct een afspraak maken voor het laten aanmeten van een MRA beugel? Bel met Tandartsenpraktijk Buitenveldert of neem contact op via onderstaande buttons.

Afspraak maken 020 642 5130

Wat is een MRA beugel?

MRA beugelMRA staat voor mandibulair repositie apparaat. De beugel bestaat uit twee kunststof bitjes die u op de tanden en kiezen van uw boven- en onderkaak plaatst. De MRA beugel trekt de onderkaak wat naar voren om de luchtpijp verder te openen. Zo blijft de luchtweg ’s nachts vrij en kunnen de zachte delen in uw keel de luchtweg niet meer blokkeren. U heeft dus geen last meer van ademstops en snurken. Er bestaan verschillende soorten apneubeugels die uit één geheel bestaan of twee losse bitjes. Welke het beste bij u past, is afhankelijk van uw wensen en de stand van uw kaken.

Gezond gebit is een voorwaarde

Voorafgaand aan de behandeling onderzoekt de tandarts uw mondgezondheid. Een gezond gebit is namelijk een voorwaarde voor het starten van de behandeling. Ook bespreekt hij met u welke klachten u heeft en hoe ernstig deze zijn. Om in aanmerking te komen voor de MRA beugel, dient u last te hebben van snurken of ademstops gedurende de nacht. Bij ernstige klachten is de beugel echter niet altijd een oplossing. De tandarts kan u dan adviseren om te kiezen voor de CPAP behandeling. Ook wanneer u last heeft van onderstaande klachten, is de beugel niet geschikt:

 • Klachten aan uw kaakgewricht
 • Verhoogde braakreflex
 • Ernstig overgewicht
 • Grote nekomvang
Eric van Heeswijk

Apneu specialist

Bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert behandelt Eric van Heeswijk u bij slaapapneu en snurken. Hij is specialist en pionier op dit gebied en stelt een behandelplan op maat op om uw klachten snel te verhelpen.

Onderzoek naar apneu

Om de ernst van uw klachten te onderzoeken, meten we uw slaapapneu terwijl u slaapt. Dit onderzoek vindt gewoon plaats in uw eigen bed. U krijgt een band om uw borst en buik, een meetapparaatje onder uw neus en een sensor op uw vinger. Zo meten we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. De dag na het onderzoek komt u terug naar de praktijk om de resultaten te bekijken.

Behandeling met slaapapneu beugel

Als u in aanmerking komt voor een MRA beugel, dan maakt de tandarts met behulp van gips een afdruk van uw boven- en onderkaak. Met deze afdrukken maakt hij een slaapapneu beugel op maat voor u. U krijgt een bitje voor de bovenkaak en een voor de onderkaak.

Beugel dragen tijdens het slapen

Na een week heeft u een vervolgafspraak bij de tandarts. De beugel is vervaardigd en u kunt deze passen. Mogelijk moet de tandarts hier en daar nog wat kleine aanpassingen doen, waarna u de MRA mee naar huis krijgt. U draagt de beugel altijd wanneer u slaapt, ook wanneer u ’s middags even een dutje doet.

Resultaten vergelijken

Om te testen of de MRA uw klachten verhelpt, wordt u op dezelfde manier onderzocht als voor de behandeling: met een band om uw buik en borst, een sensor om uw vinger en een meetapparaatje onder de neus. Ditmaal draagt u de beugel tijdens het onderzoek, zodat de tandarts de resultaten kan vergelijken. Zijn de resultaten niet voldoende? Dan stelt de tandarts in overleg met u het behandelplan bij.

Klachten die de MRA verhelpt

Binnen enkele maanden moet de MRA beugel de volgende klachten die ontstaan als gevolg van slaapapneu verhelpen:

 • Ademstops tijdens het slapen
 • Snurken
 • Benauwd gevoel als u wakker wordt
 • Verminderde concentratie door vermoeidheid
 • Droog gevoel in de mond
 • Hoofdpijn en keelpijn

Kosten en vergoeding mandibulair repositie apparaat

Als er tijdens het onderzoek is vastgesteld dat u slaapapneu heeft, dan krijgt u de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent wel dat u eigen risico betaalt. Heeft u geen slaapapneu, maar wilt u de beugel toch laten aanmeten om het snurken te verhelpen? Dan krijgt u de behandeling vaak niet vergoed. Bespreek de eventuele vergoeding in dit geval met uw zorgverzekeraar.

Maak een afspraak

Tandarts Eric van Heeswijk helpt u graag om uit te zoeken of u last heeft van slaapapneu en of een MRA beugel u van uw klachten af kan helpen. Neem contact met ons op om een afspraak te maken of voor meer informatie. Bent u nog geen patiënt bij Tandartsenpraktijk Buitenveldert? Schrijf u dan direct in.

Afspraak maken 020 642 5130